UK UK UK UK FIN UK FIN UK UK UK UK FIN UK FIN UK UK UK UK FIN UK FIN UK UK UK UK FIN UK UK UK UK FIN UK FIN UK UK UK UK FIN UK FIN
UK FIN
vasen

Suomi - English

tai lataa tarkempi reittikartta (PDF)

Yöpyminen matkalla
Tulemme matkan aikana yöpymään sekä ihan perinteisillä camping-alueilla että sitten enemmän lomakylänomaisissa paikoissa. Kaikki majoitukset tullaan varaamaan ilmoittautujien puolesta, mutta tässä vaiheessa sinun tulisi ilmoittaa järjestäjälle, minkälaisen majoituksen haluat mihinkin. Haluttujen majoituksien tiedot tulisi olla järjestäjällä viimeistään 31.5.2012 mennessä.

Suuntaa antavan hinnaston löydät lmoittautumiskupongista, jonka perusteella voit päätöksesi tehdä. Huomaathan, että hinnat ovat ainoastaan suuntaa antavia.

Alla joitain lisätietoja yöpymispaikoista. Järjestäjä toimittaa tarkempia tietoja ilmoittautuneille autokunnille.

Päivä 1 Sunnuntai 22.8.
Sulkava – Savonlinna – Kerimäki – Punkaharju – Kesälahti – Värtsilä – Ilomantsi (Petkeljärven kansallispuisto) (270 km)

Matka alkaa ajamalla kauniita kiemurtelevia teitä pitkin kohti 40 kilometrin päässä sijaitsevaa Savonlinnaa. Savonlinnassa voi käydä ihastelemassa esimerkiksi keskiaikaista linnaa Olavinlinnaa tai käydä tunnelmoimassa kahvilla kauniilla kauppatorilla järven rannalla. Sisäänpääsymaksu Olavinlinnaan on noin 8 euroa. Matka jatkuu kohti Kerimäkeä (25km), jonka läpi olisi vain tarkoitus ajaa ja suunnata kohti Punkaharjua (17km Kerimäeltä). Mikäli Kerimäki kuitenkin kiinnostaa, niin siellä on maailman suurin puukirkko. Lisäksi Kerimäellä voi nauttia, vaikka lounaaksi maukkaita muikkuja. Punkaharjulla on yksi Suomen suosituimmista taidekeskuksista Retretti, jossa toivon mukaan ensi kesänäkin on mielenkiintoinen näyttely esillä. Sisäänpääsymaksu Retrettiin on 16 euroa. Retretin erikoisuutena voi pitää sitä, että se on rakennettu osin maan alle luoliin. Punkaharjulta matka jatkuu kohti Kesälahtea (40km), jossa näkemisen arvoista on esimerkiksi Kesälahden kirkko, joka on rakennettu vanhan kirkon tilalle, joka tuhoutui pommituksissa 1941. Tästä vanhasta kirkosta säästyi vain tapuli. Kesälahden ohi voi myös vain ajaa suoraan Värtsilään (60km Kesälahdelta) ihaillen erittäin kauniita maisemia. Värtsilässä sijaitsee muun muassa Niiralan raja-asema, joka toimii rajanylityspaikkana itärajalla. Täältä voi myös bongata työnsä touhussa entisen huippu-urheilijan Seppo Rädyn. Värtsilästä on vielä 91 km ensimmäiseen yöpymispaikkaan eli Ilomantsiin. Telttamajoituksen on tarkoitus tapahtua Petkeljärven kansallispuistoalueella:Petkeljärven retkeilykeskus.

Päivä 2 Maanantai 23.7.
(Petkeljärven kansallispuisto) Ilomantsi – Vuonislahti – Lieksa – Ruunaa (150 km)

Noin 25 kilometriä ennen Lieksaa vastaan tulee Vuonislahden kylä, jossa voi pysähtyä taiteilija ja kuvanveistäjä Eva Ryynäsen ateljeehen. Uransa aikana hän teki yli 500 veistosta ja materiaalinaan hän käytti yleensä puuta. Samassa paikassa on mahdollisuus käydä katsastamassa myös Paaterin puukirkkoa, joka on valmistunut vuonna 1991. Sekä ateljeen että puukirkon näkee samalla pääsylipulla, jonka hinta on 4 euroa. Itse Lieksassa lapsiperheiden on mahdollisuus mennä Elämyspiha Pikkukiliin (aikuisten lippu 10e ja lasten 6e), jossa voi nähdä satoja eläimiä, kun taas rämäpäät voivat osallistua koskenlaskuun. Mikäli museot vielä kiinnostavat, niin Pielisen museo tarjoaa tähän vielä mahdollisuuden. Pielisen museo on Suomen toiseksi suurin ulkomuseo, joka on mielenkiintoinen katsaus paikkakunnan historiaan. Pääsylippu tähän museoon on 5 euroa. Toinen yö olisi tarkoitus viettää Ruunaan retkikeskuksessa, jossa on mahdollisuus nukkua joko teltassa tai vaikka vuokrata mökki. Lisäksi alueelta on mahdollisuus vuokrata aitta nukkumista varten. Ruunaan retkikeskuksessa järjestetään paljon aktiviteettejä esimerkiksi kalastusta, koskenlaskua, vaellusta sekä kanoottiretkiä. Olemme varaamassa etukäteen paikkoja koskenlaskuun. Tähän voit varata paikkasi laittamalla ruksin ilmoittautumislomakkeeseen. Koskenlaskun hinta on erälounaan kanssa 40 euroa henkilö ja ilman erälounasta 26 euroa henkilö

Päivä 3 Tiistai 24.7.
Ruunaa – Kuhmo – Lentiira – Suomussalmi – Hossa (320 km)

Kuhmosta Lentiiraan kilometrejä kertyy 28. Lentiirassa voi poiketa muun muassa katsomaan Iso-Palosen luonnonsuojelualuetta, Lentiiranjoen vanhaa männyn kantoa tai Konstan kiveä. Toinen vaihtoehto on ajaa Kuhmosta suoraan Raatteen tien taistelualueelle 111 kilometrin päähän. Raatteen tien taistelu käytiin talvisodan aikana 1940. Taistelualueelta matka jatkuu kohti Suomussalmea (44km), josta löytyy esimerkiksi luonnon virkistys- ja suojelukohteita, museoita ja näyttelyitä sekä muistomerkkejä ja patsaita (joista suurin osa liittyy sota-aikaan). Suosittuja ovat myös paikalliset käsityömyymälät, kirjailija Ilmari Kiannon Turjanlinna, Hiljainen Kansa sekä Kuiva- ja Hietajärven vienankarjalaiset kylät. Suomussalmelta on tarkoitus ajaa kohti seuraavaa yöpymispaikkaa Hossaa (66km), josta löytyy Erä-Hossa niminen loma-alue. Tältä alueelta löytyy monenlaista erilaista aktiviteettiä aina kanoottiretkistä patikkaretkiin. Täällä on myös mahdollisuus nukkua erämaakämpissä tai laavuissa.


Päivä 4 Keskiviikko 25.7.
Hossa – Kuusamo – Käylä - Rovaniemi (350 km)

Hossan loma-alueelta jatkuu aamulla matka kohti Kuusamoa (59km), jossa perheen pienempien kanssa voi suunnata esimerkiksi Kuusamon suurpetokeskukseen (sisäänpääsymaksu aikuisilta 10e ja lapsilta 6e), jossa voi nähdä muun muassa karhuja ja muita suomen petoeläimiä. Mikäli Kuusamossa eläimet eivät kiinnosta, niin vaihtoehtoisesti esimerkiksi voi mennä rentoutumaan Kuusamon Tropiikkiin tai lähteä patikoimaan suomen kuuluisinta sekä tallatuinta vaellusreittiä – karhunkierrosta. Karhunkierros kulkee pitkin yhtä Suomen suosituinta kansallispuistoa Oulankaa. Kuusamosta matka kulkimilla jatkuu kohti Rovaniemeä (noin 190 km). Matkallemme osuu Posion kirkonkylä, jossa varsinkin naiset haluavat nähdä posliinia ja uutta designiä (Pentikin tehdas ja myymälä). Tämä ehkä olisi hyvä ajaa ihan yhdellä istumalla, koska Rovaniemellä näkemistä olisi paljon. Tässä vaiheessa on jo paljon nähty luontoa ja Rovaniemellä on mahdollisuus nauttia toisenlaisistakin asioista. Rovaniemi tuhoutui täysin vuonna 1944 ja Alvar Aalto suunnitteli sen jälleenrakentamisen. Sen tärkeimmät kadut muodostavat poronsarvien kuvion ja Rovaniemen symboli on Jätkänkynttilä, 320 metriä pitkä silta. Kiinnostava nähtävyys on myös 172 metriä pitkä lasirakennus Arktikum. Rovaniemihän on myös Joulupukin kotikaupunki eli katsomaan voi kesäaikaankin mennä pukkia ja tonttuja. Jos haluat tutustua hiljentävään ja rauhoittavaan paikkaan, kannattaa käydä Rovaniemen pohjoispuolella Norvajärven saksalaisten sotilaiden hautausmaalla. Rovaniemellä on tarkoitus viettää seuraava yö Ounaskoski Camping -alueella, joka sijaitsee ihan lähellä Rovaniemen keskustaa.

Päivä 5 Torstai 26.7.
Rovaniemi – Tankavaara – Inari (330km)

Päivä alkaa ajamalla Napapiirille, jossa suoritetaan mystinen napapiirin ylitys juhlallisuus. Juhlallisuuden jälkeen matka jatkuu kohti Inaria. Reitin voi mennä esimerkiksi pysähtymällä Tankavaarassa, jossa sijaitsee kultamuseo, jonne pääsylippu kustantaa 8euroa. Kullan huuhdonnan sm-kilpailut järjestettään juuri tähän aikaan vuodesta eli 26.7. - la 28.7.2012. Ilman sm-kilpailujakin paikka on näkemisen arvoinen eli siellä voi tutustua Suomen kultahistorian lisäksi yli 20 muun maan kultahistoriaan. Mikäli sinua kiinnostavat vanhat kirkot, niin matkan varrelle osuu myös Sodankylän (jota pidetään muuten Suomen kylmimpänä paikkakuntana) vanhakirkko, joka on yksi Suomen vanhimmista puukirkoista eli se on rakennuttu jo vuonna 1689. Matkan varrella vastaan tulee myös Saariselkä, jossa on mahdollisuus pestä matkan pölyt pois maailman suurimmassa savusaunassa. Noin 15 kilometriä ennen Inaria voi pysähtyä ja kiivetä katsomaan Karhunpesäkiveä. Pitkät portaat vievät ylös rinteelle suurelle kivelle, jonka sisään mahtuu useampikin ihminen seisomaan. Seuraava yö olisi tarkoitus viettää leirintäalue lomakylä Inarissa. Illalla syömme yhdessä leirintäalueella perinteisiä lapin herkkuja, jotka matkanjärjestäjät tulevat retkikunnalle loihtimaan.


Päivä 6 Perjantai 27.7.
Inari – Angeli – Lakselv (220km)

Inarissa voi vielä käydä Siidassa (sisäänpääsymaksu 9e), joka on niin sanottu luontokeskus. Siidassa voi tutustua saamelaiseen kulttuuriin sekä Pohjois-Lapin luontoon. Kesällä Siidassa on auki myös ulkomuseoalue. Inarista noin 50 kilometrin päässä sijaitsee Angelin kylä, jossa suurin osa ihmisistä puhuu vain saamea. Matkalla nautimme erämaasta ja nautimme kunnon kahvit nuotiolla. Muun muassa kuuluisa Angelin tytöt yhtye on täältä kotoisin. Tarkoitus on ajaa Angelin kylän kautta kohti Norjaa. Raja on tarkoitus ylittää Karigasniemeltä, joka on pieni 500 asukkaan kylä Suomen ja Norjan rajalla. Kylän kotisivujen suuri uutinen on Shell-tankkauspisteen avaaminen eli ehkä tässä kylässä voi piipahtaa vain kahvilla. Täällä viimeistään kannattaa tankata kulkimensa ja hankkia evästä, sillä Norjassa hinnat ovat korkeammat ja joka paikassa eivät Eurot kelpaa. Olet tietty viimeistään Ivalossa vaihtanut hieman Norjan kruunuja tai sitten sinun täytyy turvautua muovikorttiin.
Ensimmäinen yö Norjassa on tarkoitus viettää Lakselvissa Skoganvarre turist & camping -alueella. Kyseisellä alueella on myös loistavat lohenkalastusmahdollisuudet.

Päivä 7 Lauantai 28.7.
Lakselv – Skardsvåg – Norkapp (180km)

Viimeisenä yhteisenä ajopäivänä on tarkoitus ajaa Nordkappiin. Nordkapp on Euroopan pohjoisin kohta, jossa aurinko ei laske lainkaan 14.toukokuuta ja 30.heinäkuuta välisenä aikana. Kuitenkaan niemellä ei usein pääse nauttimaan keskiyön auringosta sakean sumun, sateen tai jopa lumimyrskyn takia. Alueella on erilaisia museoita ja muuta alueen historiaan liittyvää. Viimeinen yhteinen yö olisi tarkoitus majoittua Nordkapp turisthotellin alueella. Hotellissa, mökeissä tai teltoissa.

Päivä 8: sunnuntai 29.7. Kotia kohti... (x.xxx km)

Ruokailu & ravintolapalvelut
Ruoan valmistus on ehkä yksinkertaisinta retkikeittimellä. Jotkut leirintäalueet ovat varustettuja yksinkertaisilla keittiötarvikkeilla, mutta nälän yllättäessä tien varrella, retkikeittimellä on helppo ja nopea valmistaa itselleen ruokaa. Mikäli et halua käyttää aikaasi ruoan laittoon, niin olemme katsoneet valmiiksi myös muutamia matkan varrelta löytyviä perinteisiä suomalaisia ruokapaikkoja.

• Savonlinnan tori (lörtsy, möttönen, savumuikku, muikkukukko)
• Punkaharjulla Cafe Rantakivi (Punkaharjuntie 1234) muutaman sadan metrin päässä Retretistä. Ruoka on itse tehtyä lähiruokaa Puruveden muikuista tai ahvenista. Ravintola suosii lähellä tuotettuja ja puhtaita raaka-aineita.
• Ilomantsissa Ravintola Parppeinpirtti (Parppeintie 4), jossa on tarjolla perinteistä karjalaista ruokaa. Kesäaikaan katetaan päivittäin nykykarjalainen pitoateria.
• Ruunan retkeilykeskuksen alueelta löytyy grillikatokset ja savustusuunit, jotka ovat asukkaiden käytettävissä
• Suomussalmella ravintola Kultainen kukko (Kauppakatu 4-6), joka on kuuluisa ystävällisestä isäntäväestään ja herkullisesta ruoastaan. Listalta löytyy perinteistä suomalaista sekä kainuulaista ruokaa.
• Kuusamossa Rukalla on mahdollista maistella muun muassa riistaruokia, marjoja, sieniä yms.
• Rovaniemellä ravintola Nili (Valtakatu 20), joka tarjoaa aitoja lappilaisia herkkuja. Hyvän ruoan lisäksi ravintola lupaa loistavan tunnelman.
• Saariselällä on Kaunispään Huippu-ravintola, joka sijaitsee 437 metriä merenpinnan yläpuolella. Huipulta avautuu upeat näkymät tuntureille ja kirkkaalla säällä voi nähdä aina Venäjän puolelle. Ravintola on erikoistunut lappilaiseen lähiruokaan. Huippu-ravintola sai Chaine des Rotisseurs – kilvet vuonna 2000.
• Siidassa on ravintola Sarrit, jossa on mahdollisuus nauttia suolaisista ja makeista herkuista, jotka leivotaan paikan päällä päivittäin. Lisäksi siellä on tarjolla lounas seisovassa pöydässä.

Contacts & enquiries: hupimestari-at-2cv.fi

tai lataa tarkempi reittikartta (PDF)

> matkailulinkit ym, katso EXTRAS


Pysy kanavalla!

 

 

Suurenna karttakuvaa

tai lataa tarkempi reittikartta (PDF)

 

Tarkempi reittikartta (PDF)

 

Aikaisemmat Raidit:

> 1. Raid Mosquito 2000

> 2. Raid Mosquito 2002

> 3. Raid Mosquito 2007

> 10. Raid Laponie 2004

> Raid Poronkusema 2009