Etusivu Foorumit Päävalikko Yleinen keskustelu Mistä momenttiavain

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #124566

    Missä myydään edullisesti rättärin koneen kokoamiseen sopivaa momenttiavainta? Saisi olla mieluusti Turun seudulla mutta tietenkin postimyyntikin käy. Ja tietenkin hyvä mutta edullinen avain, käytettykin kelpaisi.

    #147977
    MoA

    Esim bilteemasta tai mötönetistä löytyy jonkilaisia mömenttiavain-kopioita 8) Mutta ei välttämättä laadultaa niin kovin hyviä.

    Vain köyhillä on kiire.

    #147978

    Terve!

    Pari vinkkiä avaimen hankintaan.

    Ensinnäkin sen pitäisi olla naksahtavaa mallia, ei viisari. Tuolloin momenttiarvot ovat luotettavampia.

    Kannattaa vielä hankkia sellainen molempiin suuntiin momenttia tarjoava. Eli, hylsyä pitävä neliöpalikka vain työnnetään räikän toiselle puolelle ja suunta muuttuu.

    Ostin itse sellaisen vivulla suuntaa vaihtavan ja se ei tarjoa momenttia vastapäivään käännettäessä. Jos on vasenkätinen jenga pultissa, niin sitä ei tuolla värkillä saa momenttiin.

    No, tuo momenttiavaimeni hajosi viikonloppuna, joten pääsen hankkimaan paremman 😉

    #147979
    MoA

    Osoitinmalli, joka on halvempi noin 7€ ja jolla ei tee mitään. Bilteemalla on myös se räikkämalli jonka hinta on noin 60€ ja sillä on 10 vuoden takuu 😆

    Vain köyhillä on kiire.

    #147980

    Katsoo vielä, että skaala on sopivilla mittayksiköilä ilmaistu. Kpm taitaa olla se, jolla sätkän arvot on yleensä annettu. Saahan ne toki muutettua laskemalla.

    #147981
    MoA

    Ojalan laskuopin mukaan muistaakseni yksi kilopondi vastaa 10 newtonia, jos asteikossa on molemmat. Ei kannata sekoittaa keskenään.
    T: Marko

    Vain köyhillä on kiire.

    #147982
    #147983
    MoA

    Nykyään kun koulussa väännän näille yläasteelaisille fysiikkaa ja koneoppia sivuaineena, on yksinkertainen ohje tämä: Ota metrin pituinen varsi, jolla väännät puttia kireelle ja laita siihen tarvittava kiloja vaativa punnus niin silloin periaatteessa ollaan saavutettu oikea kiristysmomentti. Eli Suomeksi metrin varrella kilon punnus vastaa kilon kiristysmomenttia ja toisaalta 10 Newtonmetrin kiristymomenttia.

    Nämä ovat vain optimaalisissa oloissa ja laboratio oloissa laskettuja arvoja.

    Siis kaikenlaisia keinoja on 😆

    Vain köyhillä on kiire.

    #147984

    Minulla on sätkän koneremppaan yleensä käytössä pienille kiloille tarkoitettu avain. Ekaksi oli joku honolulussa tehty, mutta sillä ei saanut kuin vesilinnun hengiltä. Niin huono se oli. Nyt on ollu käytössä kolmisen vuotta Sata merkkinen, jolla pystyy max. 3,5 kiloon mutta voi periaatteessa aloittaa miltei nollasta. Koneessa minusta on aina tarvinnut pikku momentti avainta sillä siinä ei isoja kiloja monessa pultissa ole. Tulee turvallisesti öljyputket y.m.. pienet laitokset kiinni. Tämä on yksi avain muitten joukossa, ei kaikkein halvin mutta niillä ei kyllä mitään teekkään.

    #147985

    Uusimmassa tänään ilmestyneessä Tekniikan Maailmassa on momenttiavainten vertailu ja Biltema sai 5 tähteä!

    #147986

    Oliks Rahsol mukana? Semmonen löytyy itseltä, eikä oo jengat korkanneet niinkuin kaverilta lainatulla avaimella kääntäessä, tuohon Rahdoliin verrattuna se veti melko tarkkaan kaksi kertaa tilatun momentin, eli M7 meni 40Nm sijasta 70Nm ja sit keveni 🙂

    #147987

    Ei ol.

    #147988

    TM:n testissä olivat laittaneet lähtökohdaksi satasen hintarajan. Verrokiksi oli kuitenkin otettu ammattilaistason reippaat 300 maksava vehje ja lisäksi mielenkiinnosta bauhaussin n. 115 maksava.

    Ammattilaisvehe oli omaa luokkaansa, muttei biltema kuitenkaan mahdottomasti hävinnyt. Ja hintahan on alle 60. Sellaisen ajattelin hakea, kun tuo lähin biltema on tuossa muutaman kilometrin päässä täältä töistä.

    En vain löytänyt jutusta mainintaa vasenkätiselle toimivuudelle 🙄

    #147989

    Kiitos vastauksista. Alan lähitulevaisuudessa kysellä enemmänkin sätkään ja kunnostukseen liittyvistä asioista… 😀

    #147990

    Kävin tuossa kääntymässä biltemassa. Nyt on testimenestyjä följyssä.

    Momentti löytyy molempiin suuntiin. Siinä suuntaa voi vaihtaa sekä vipusella, että kanttipulikkaa puolelta toiselle siirtämällä 😯

Esillä 15 viestiä, 1 - 15 (kaikkiaan 18)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.