Etusivu Foorumit Päävalikko Yleinen keskustelu Millä kanavalla Rättärisissit keskustelee?

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #124590
    MoA

    Eli kysymys on yksinkertainen. Rahtarit puhuvat LA-puhelimilla kanavalla 19, millä rättärikansa? 😆

    Vain köyhillä on kiire.

    #148182

    Kahdeksan kymmentä luvulla oli 2cv Killan kutsukanava 6,, mikä nykyisin lienee joilla lälläri on käytössä??

    Mauno Nurkkala.. Raahe - Piehinki - Ylitornio.
    Lapinjaos Hupimestari.. 🙂

    #148183

    Kutoselta kajahti vastaus Kujjeiluihin mennessä. FM:llä, kun osalla väestä on AM-puutteiset välimallin PR27-radiot 😆

    #148184

    Huonosti löytyy haulla “LA-puhelin” osumia, liekö tuo väliviiva hämää hakukonetta. Onhan näistä keskusteltu. Laitetaan vaikka tänne jatkoksi vähän yleistä asiaa.
    LA-eli PR27- eli CB-puhelimen saa kuka vaan ostaa ja käyttää ilman mitään lupia.

    Sätkäkansalla nämä ovat käytössä lähinnä reissussa kun pitää kartturin kertoa minne kääntyillään ja viimeisen auton että jäin punaisiin, oottakaa!

    Käytännön yhteysetäisyys laitteilla on jotain 2-100km autoasemien välillä, tuo 100km vaatii jo korkeat mäet molempien alle ja häiriöttömän kanavan. Auringonpilkkujen ja radiokelien parantuessa tuo yhteysetäisyys muuttuu siten että yhteydet 10-1000km välille ovat todella haastavia.. Läheltä kuuluu, ja keski-Euroopasta, mutta väliltä ei.
    Tänäkesänä tuota alkaa olla havaittavissa enenevissä määrin, tämä tilanne vaihtelee noin 11 vuoden sykleissä sekä vuorokaudenajankin mukaan. Eli siis loppujen lopuksi yhteydensaanti on aina vähän tuurista kiinni..

    LA-liikennöinti ei ole salassapidettävää, ja sitä voi kuka vaan kuunnella, tallentaa ja julkaista vaikka netissä tai juorulehdessä, kannattaa siis miettiä kertooko kassakaapin tunnuslukua kanavilla.. Puhua voi mistä vaan naamakkainkin, kun muistaa että kaikki kuulijat eivät ole tiedossa (näköetäisyydellä/ilmoittautuneet kanavalla).

    Sen verran voisi “etiketistä” sanoa, että yleisiä käytäntöjä ja sanastoja on olemassa seuraavasti mitkä kannattaa tietää:

    Kun kutsut, sano ensin ketä kaipaat, sen jälkeen kuka olet.
    Jos minä kutsun Oltermannia, teen sen näin: “Kilta1 (Kilta1), Kilta35 (kutsuu)”. Kaipauksen alla olevan aseman kutsu kannattaa toistaa, sillä joillakin (ainakin minulla) ajaessa laite “skannaa” (eli hakee jatkuvasti kanavia joilla on liikennettä), eikä välttämättä ole juuri sillä sekunnilla kuulolla kun kutsu käy. Kutsun voi ja mielellään saakin toistaa muutamia kertoja, esim. noin puolen minuutin-minuutin välein.

    Kun kuulet liikennettä
    (tuttuja asemia, tai haluat mennä juttuun mukaan muusta syystä, joka on erittäin sallittua ja suositeltavaa!),
    ja haluat puheenvuoron, odota asemien välistä puheenvuorojen vaihtoa (ts. ensimmäinen asema lopettaa lähetyksen, ja toinen ei ole vielä aloittanut vuoroaan), sano lyhyesti “Breikki”.
    Tästä eteenpäin olet “Breikkari”, joka pyydetään ääneen, jos “Breikki” kuultiin. Jos muutamaan puheenvuoroon ei tätä tapahdu, yritä uudestaan. Joskus onnistunut Breikki vaatii nopeaa tangenttisormea.. Kun kuulet “Breikkari ääneen” tai vastaavaa, ilmoita kuka olet (“Kilta35 tässä Lahdesta morjensta, mistäpäin kaverit kusottelee?”), ja mitä asiaa, jos mitään, sinulla on.

    Kuso=QSO=radioyhteys, yhteydenpito radioteitse.
    Huutaa=kutsua, puheenvuoro.

    Kun vaihdat kanavaa tai laitat puhelimen kiinni, on kohtelias tapa ilmoittaa kuuloltapoistumisesta.

    Tiivistettynä siis kuka vaan saa/voi puhua kenenkä vaan kanssa, ja mennä mukaan keskusteluun. Älä siis ihmettele jos keskellä korpea, kun “huudat” takanatulevalle että “pitikös meidän kääntyä tonne missä oli noi chevronit tossa vasemmalla?”, kuuluu seuraavaksi “Breikki” “mistä chevroleteista työ puhutta?”….

    Oho tulipas pitkä, pitäskö tää Wikitoida..

    #148185

    Kaapelimies saat ensi kesänä asentaa minun caminaan hyvän LA- puhelimen. Ala keväällä kattomaan niitä esitteitäsi, ja jos löydät sopivan yhdistelmän mikä pelaa niin otan sen. 6/223 kutsuni on. Myyn sätkäni tänä keväänä ja annan mennä siinä olevan laitteen anttenneideen ostajalle.

    #148186

    Joskus aikoinaan oli oikein lista, josta voi nähdä kaikkien kiltalaisten kutsut. Eli juurikin esim. nuo Kilta1 ja Kilta35, jotka kaapelimiehen ohjeissakin on mainittu. Oliskohan tuollainen lista nykyisinkin syyttä julkaista?
    Ensimmäiset LA-puhelimet tulivat kiltalaisten käyttöön olisko ollut v. 1977. Silloin myös käyttöön tulivat nuo Kiltaxx tunnuksen.
    Silloin LA-puhelimen käyttöön tarvittiin vielä lupa, jota ei ollut mitenkään helppo saada, koska piti tarpeesta olla hyvät perustelut. Siihen aikaan kuitenkin Kiltalaiset olivat hyvissä väleissä Rahtareiden kanssa ja tämän yhteistyön kautta lupia myös kiltalaisille saatiin.

    Masa, Kilta12

    #148187

    Kutsuluettelo saattaa olla arkistossa tai jossain, olen sen nähnyt…minulla on lälläri Acassa…Masalla 12 minulla 120…mistä niitä senttejä oikeen tulee???
    Kuuleeko Kilta…täällä Kilta 120 ?
    terv. Kari

    #148188

    Kilta83 kuulee,
    mähän en heitä mitään pois, joten löytynee se vanha lista, joka kyllä muistakseni julkaistiin uudestaankin jossain lähimenneinä vuosina (meikäläisen perspektiivissä kaikki alle 10v tapahtumat on lähimenneisyyttä 😮 ) Olisko ollut Nyytisissä vai Apua-Helpissä ❓
    Killalla oli ja vois olla nytkin LA-yhteyshenkilö, jonka homman Kaapelimies on jo luontevasti aloittanutkin, Onnittelut !!
    Lasse

    #148189

    Se wanha kutsu lista on arkistossa… 💡
    Sekä Nyytiset 4 / -90
    Kilta 123 – kuittaa…

    Kaapelimiehen LA-Puhelimen käyttöohje liikenteessä,
    on laitettu
    2cv-Wikiin ,, osioon Lisävarusteet.. 💡

    Mauno Nurkkala.. Raahe - Piehinki - Ylitornio.
    Lapinjaos Hupimestari.. 🙂

Esillä 9 viestiä, 1 - 9 (kaikkiaan 9)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.