Etusivu Foorumit Päävalikko Tekniikka Olkatapin rasvaus

  • Tämä aihe on tyhjä.
Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Julkaisija
    Artikkelit
  • #129474

    Ihmetystä herättä se 😯 , että kun rasvaan kulkimeni olkatappeja rasvaprässillä, niin rasvanipan ja prässin välisestä “liitoksesta” tursuaa vaseliinia ulos tosi paljon. Hukkaprosentti on tässä homassa melkoinen! Liekkö rasvaa menee laisinkaan tarkoitettuun kohteeseen. Nipan (7mm:sen) olen vaihtanut uuteen. Rasvauksen suoritan pyörä tunkattuna ja rasvaprässinkin olen vaihtanut toiseen ko. ongelman vuoksi. Olisiko jollakin ideaa siitä, mistä tämä voisi johtuu ja miten asia korjautuisi. Rasvanipat ovat kaiketi samanlaisia ulkomitoiltaan eli rasvaprässien liitoksien luulisi käyvän nippaan tiiviisti.

    #175152

    Jos on pitkäaika siitä kun viimeksi on rasvattu on saattanut vaseliini kuivua ja kovettunut kanavaan tapissa. Saattaa olla hankala korjata purkamatta 🙁

    Hausjärvi / Hy-Ri

    #175153

    Olen rasvaillut olkatappeja pari kertaa kesässä. Rasvaa näyttäisi menevän jollakin laila perille olkatappeihin. Olen käännelyt rasvatessa renkaita ja rasvaprässin kulmaa niippaan nähden, muttei näilläkään toimilla ole tilanne muuttanut. Miten teillä muilla rasvaus on onnistunu. Onko samanlaisia kokemuksia muilla?

    #175154

    Kahdet olkatapit tänä kesänä vaihtaneena en ole törmännyt ko. ongelmaan. Yksi keino on lämmittää sorkkaa siten, että rasva ohenee. Liikuttaen pyörää samalla. Viimeinen konsti on vaihtaa olkatapit. Onnea!

    #175155

    Osa nipoista ja prässin suuttimista ei vaan ole tarkkuustyötä, pitää painaa voimalla nippaa kohti rasvaa pumpatessa. Joskus menee nippakin jumiin, kokeile meneekö irti ruuvatusta nipasta rasva läpi. Tarvittaessa vaihda nippa vaikka puolelta toiselle jos yksi toimii mutta toinen ei.

    #175156

    Paljon vaikuttaa prässin kulma nippaan. Varsinkin joustavan varren kanssa pitäisi melkein olla kaveri painamassa prässin päätykappaletta kohtisuoraan nippaan.

    #175157

    Nyt on olkatapit rasvattuna ja epätietoisuus tipotiessään. Näin se vain on tässä asiassa, että jos on vehkeissä vikaa, niin vaihdetaan vehkeitä ja jos on miehessä vikaa niin vaihdetaan miestä. Tässä tapauksessa riitti ensimmäinen vaihtoehto. Toistakin harkitsin vakavasti!

    Lainasin kaivinkoneyrittäjäkaverilta rasvaprässiä ihan vaan kokeeksi ja kas kummaa! homma onnistui ilman mitään ongelmaa. Toki otteet ja vehkeet olivat tällä kertaa aivan toisenlaiset kuin ennen.

    Kohtalon ivaa tässä jutussa oli se, että minun ostamani rasvaprässien suutinleuat eivät sopineet sätkän nippoihin ei sitten alkuunkaan. Eipä tullut tämä asia ihan ensimmäiseksi mieleen. Seuraavalla kerralla hankin rasvaprässin ihan oikeasta kaupasta. Halpis tuotteet eivät taida olla mun juttu. Tätä se kaverikin muistutteli. Rasvaprässin malliksi aion ostaa tällä kertaa sen yhdenkäden version. Silloin toinen käsi voi painaa rasvasuutinta nippaanpäin ja toisella kädellä voi puristaa prässin kahvaa. Eipähän tartte tässä hommassa puristella omia vehkeitä, kun molemmat kädet ovat jo käytössä.

    On se vaan ihmeellistä, kun laittaa Killan palstalle kyselyjä asioiden tiimoilta, niin saa itsekkin jotain aikaiseksi. Asiat tuppavat aina selviämään 😛 .
    Kiitokset vastauksista.

    #175158

    Yhdenkäden versio on muuten hyvä, mutta joku päivä hankit jonkun vehkeen jossa on mutkan takaa rasvattavia paikkoja.

    #175159

    Minulla on yhden käden prässi, mutta täytyy myöntää kun sisässä on oikein jäykkää vaseliinia, niin vaatii aika fykyä sormilta, että saa painettua rasvaa sisään. Ja olen samaa mieltä, että käy yllättävän huonosti mutkaseen kohtaan, eli ei mitenkään, mieti vielä, kunnon letkullinen on minusta parempi. Nippoja pystyy vaihtamaan vaikka minkälaiseen päähän, joten ei se ostos siitä jää kiinni.

    #175160

    Minulla on yhdenkäden prässi letkulla ja aivan mahtava vekotin. En ole muita käyttänyt hankintani jälkeen.

    #175161

    Kyllä tuo rasvaprässin voima on niin valtava että jos yläpäästä ei rasvatessa tursua, on joko alapäät niin väljät ettei ylös riitä paine, tai sitten tapit ruosteen turvottamat. Ruostuneet tapit kyllä yleensä tuntee siitä että ohjaus vähän jäykistelee. Niitäkin voi herkistellä CRC:llä tai vastaavalla.
    Juuri huonosti istuvan suuttimen takia teetin joskus letkumalliseen prässiin välikappaleen jossa toisessa päässä oli nipan kierteeseen sopiva jenga (olisikohan M6) ja toisessa päässä prässin letkuun sopiva tuumainen kierre. Olen välikappaleen aikaa sitten hukannut, ja välillä sitä todella kaipaisi. Isältä peritty vanha englantilainen kahdenkäden prässi on tallessa, enkä luultavasti uutta tule tarvitsemaan 🙂

    #175162

    Lainaamani kaverin rasvaprässi oli juuri tuo yhdenkäden malli noin 30 cm letkulla. Mielestäni sätkän olkatapin rasvaus kävi tosi kätevästi ja helposti myös tämänmallisella prässillä. Ainakin tämän laitteen paine riitti hyvin olkatappien rasvauksessa, max paine näytti olevan tälle laitteelle 400 bar. Lainaamani prässiin letku voitiin kiertää joko rässin sivulle tai päätyyn. Tämäkin tuo lisämahdollisuuksia rasvaushommiin.

    Vaseliinia on muuten saatavilla jäykempää ja veltompaa versiota. Itse käytän ns. “tappirasvaa”, jota nuo koneyrittäjät käyttävät laitteissaan. Sanovat sitä, että pysyy paremmin kohteessa, vaikka olisi kosteaa ja tapit pystysuorassa. “mitä lie tällä tarkoittivat!”
    Saattaa olla niin, että jos rasvailee sätkän olkatappeja yhdenkäden rässillä kylmällä kelillä ja rasvakin on kylmää voipi homma käydä sormien- ja mielenpäälle.

Esillä 12 viestiä, 1 - 12 (kaikkiaan 12)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.