Hiili- vai kaasugrilli?

Pallogrilli

Lehdistötiedote

Maailman parhaasta grillistä ei ole suurtakaan hyötyä, jos ei tiedä, miten grillataan. Lopputuloksen kannalta ei useimmiten ole oleellista, käyttääkö kaasu- vai hiiligrilliä. Sopivilla tapauskohtaisilla toimenpiteillä grillaus onnistuu hyvin, oli itse grillausväline sitten kumpi tahansa.

Monet asiantuntijat valitsisivat molemmat, kun heiltä kysytään, haluaisivatko he kaasu- vai hiiligrillin. Kummassakin on puolensa. Kaasugrilli lämpenee nopeammin kuin hiiligrilli, jonka lämpeneminen oikean lämpöiseksi vie enemmän aikaa. Toisaalta hiiligrilli on monien mielestä paras, jos haluaa grillata suuria lihapaloja. Joissain taloyhtiöissä sekä kaasu- että hiiligrillin käyttö on kielletty, jolloin sähkögrilli on ainoa vaihtoehto. Mutta hyvin sekin toki toimii!

Grillin täytyy olla tarpeeksi kuuma

Oli grilli sitten kaasu- tai hiililämmitteinen, täytyy sen lämpötilan olla tarpeeksi korkea, ennen kuin grillaamisen voi aloittaa. Hiiligrillissä hiilten tulee olla hehkuvia ja harmaita, ennen kuin ruoka laitetaan grillautumaan.

Sytytysnestettä kannattaa laittaa runsaasti, jottei sitä tarvitse enää lisätä sen jälkeen, kun grillaaminen on jo aloitettu. Ennen grillin sytyttämistä, grillistä tulee nostaa pois kaikki, mikä voi syttyä palamaan, ja sammutusvälineet on hyvä pitää varmuuden vuoksi käsien ulottuvilla. Hiilet tulee sytyttää heti alkuun kunnolla ja ottaa mieluummin käyttöön suihkepullo, jolla voi sitten säädellä kuumuutta. Sytytysnesteen tulee antaa palaa rauhassa, jottei se jätä ruokaan ikävää sivumakua.

Monet grillaavat mieluummin epäsuoralla lämmöllä, jolloin lopputulos voi olla mehevämpi. Kaasugrillissä se onnistuu, kun sammuttaa puolet polttimista grillin ollessa kuuma ja siirtää grillattavat sille puolelle. Hiiligrillissä voi tätä toimenpidettä vastaten siirtää hiilet toiselle puolelle ja ruoan toiselle puolelle.

Ruokaa ei saa paistaa mustaksi

Terveysviranomaiset varoittavat ruoan grillaamisesta liian tummaksi, sillä siitä voi muodostua epäterveellisiä aineita. Yksi vinkki tämän estämiseksi on grillata liha nopeasti kuumalla lämmöllä, ennen kuin se nostetaan epäsuoraan lämpöön hautumaan – mielellään folioon käärittynä. Grillataan kansi alhaalla.

Joka tapauksessa lihasta saa mehukkaampaa, jos sitä ei leikkaa liian pieniksi paloiksi, vaan grillaa suurempia paloja kerrallaan. Lihaa kannattaa grillata pidempään matalammassa lämpötilassa. Paistolämpömittari näyttää, milloin liha on valmista.

Monet grilliasiantuntijat suosittelevat marinoimaan grilliruoan etukäteen. Hyvä, itse tehty marinadi, on usein maukkaimman grilliaterian salaisuus. Asiantuntijat suosittelevat sivelemään lihan – myös makkarat – hyvällä grilliöljyllä tai marinadilla monta kertaa grillauksen aikana. Lihaa kannattaa tänä aikana kääntää useita kertoja.

Suositut briketit

Grillihiilien sijasta voi käyttää myös brikettejä. Briketit muodostavat tasaisemman lämmön ja pitävät lämmön pidempään korkeana kuin hiili. Jos grillataan suuria lihapaloja, briketit ovat erittäin hyvä valinta. Briketit kannattaa latoa pyramidin muotoon ennen sytyttämistä, jolloin ne syttyvät nopeammin. Biltema myy nykyään enemmän brikettejä kuin hiiliä.

Monet pitävät hiiligrilliä parempana, koska heidän mielestään savu antaa ruoalle hyvän maun. Toiset väittävät, ettei hiilistä jää savun makua, sillä kuumista hiilistä ei irtoa mitään, mikä jättäisi ruokaan makua. Sanotaan, että maku muodostuu siitä, kun lihasneste alkaa pisaroida ja syttyy palamaan, mitä ei tapahdu yhtä paljon kaasugrillissä!

Makuja ja mieltymyksiä on varmasti lähes niin monta kuin on grillaajaakin, eikä makuasioista kannata kiistellä. Jokaisen suosikki on juuri se oikea!