Koulutiestä tehdään turvallinen yhdessä – keskity liikenteeseen, älä älypuhelimeen

Lehdistötiedote

Koulujen alkaessa kaikilta vaaditaan tarkkuutta liikenteessä. Jotta koulutiellä liikkuminen olisi turvallista, on jalkakäytävien ja pyöräteiden pelisäännöt hyvä kerrata. Miten jalankulkija toimii, mitä tekeekään pyöräilijä tai leijulautailija?

Jalankulkija kulkee pääsääntöisesti jalkakäytävällä, ja jos jalkakäytävä ja pyörätie on yhdistetty, hän asettuu tien oikeaan tai vasempaan laitaan. Pyöräilijä ajaa yhdistetyn tien oikeassa reunassa. Alle 12-vuotiaat saavat pyöräillä kävelytiellä silloin, kun siitä ei koidu muulle liikenteelle haittaa.

Jalankulkijoiksi lasketaan muun muassa kävelijät, rullaluistelijat, potkulautailijat ja nykyään myös esimerkiksi leijulaudoilla liikkuvat. 

Sähköisellä liikkumisvälineellä kulkeva rinnastetaan jalankulkijaksi, kun laitteessa on tehoa maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus on enintään 15 km/h. Isompia, enintään 25 km/h kulkevia ja maksimissaan 1 kW tehoisia kevyitä sähköajoneuvoja ajettaessa noudatetaan polkupyöräilijän liikennesääntöjä. Oikea paikka näillä laitteilla liikkumiseen on pääsääntöisesti pyörätie, tosin kävelyvauhtia liikuttaessa itsestään tasapainottuvilla laitteilla saa käyttää myös jalkakäytävää.

”Kun jalankulkua korvaavilla välineillä voi liikkua kävelijää rivakammin, korostuvat tilannenopeuden merkitys sekä muiden jalankulkijoiden huomiointi”, tieliikennejohtaja Marko Sillanpää toteaa.

Harjoittelu ja hyvät käytöstavat takaavat turvallisen liikenteen

Moni asia kilpailee ihmisten huomiosta, mutta liikenteessä on syytä pitää hyvät käytännöt ja käytöstavat muistissa. Älypuhelin voi viedä niin koululaisen kuin aikuisenkin huomion tiukemmin kuin tosimaailman tilanteiden havainnointi.

”Liikenteen seuraamisen korostamisen lisäksi koulutien vaaranpaikat tulee käydä lasten kanssa läpi”, Marko Sillanpää muistuttaa.

Jotta koulumatka sujuisi mahdollisimman turvallisesti, kannattaa vanhempien muistaa seuraavat kolme vinkkiä:

  1. Lyhyin reitti ei aina ole turvallisin. Kannattaa selvittää, millä reiteistä on vähiten riskipaikkoja, kuten vilkkaita tienylityksiä. Koulumatkalla kannattaa suosia jalkakäytäviä. Jos lapsi joutuu kävelemään osan reitistä tien pientareella, siellä tulee kulkea matkaseuran kanssa perätysten.
  2. Huolehdi, että lapsi valitsee aina suojatien. Autoilijan on vaikeaa huomata pientä koululaista, jos tämä ryntää tielle esimerkiksi pysäköityjen autojen välistä. Suojatiellä on muistettava varmistaa, että auto on varmasti aikeissa pysähtyä.
  3. Varmista, että lapsi keskittyy liikenteeseen eikä leikkiin. Leikit koulukavereiden kanssa tulisi unohtaa autoteiden läheisyydessä. Lasta kannattaa myös muistuttaa, että liikenteessä ei näppäillä puhelinta tai muita laitteita.

Lapsen liikennekäyttäytymiseen vaikuttaa myös aikuisen antama esimerkki. Vastuu liikenteessä on aina aikuisella.

Lähde: Trafi.fi