Toukokuussa voimaan tulevaan uuteen katsastusaikaväliin siirrytään vähitellen ja ensimmäinen katsastus uuden lainsäädännön aikana tehdään vielä vanhan mallin mukaan. Jatkossa auton katsastusajankohtaa voi myös vaihtaa, mikä kannattaa hyödyntää esim. kesäautojen kohdalla. Seuraavan katsastusajan saa tarkistettua helpoiten Trafin sähköisistä palveluista pelkällä rekisterinumerolla.
20.5.2018 voimaan tuleva katsastussääntely harventaa yksityiskäytössä olevien henkilö- ja pakettiautojen sekä raskaiden nelipyörien määräaikaiskatsastusväliä nykyisestä. Tähän asti määräaikaiskatsastukseen on menty ensimmäisen kerran kolmivuotiaalla autolla, jonka jälkeen on ollut välivuosi. Viidennestä vuodesta lähtien katsastuksessa on käyty vuosittain (3-2-1-1-malli).
Jatkossa katsastusvälit harveneva ja uudet autot ja raskaat nelipyörät on katsastettava ensimmäisen kerran nelivuotiaana ja sen jälkeen joka toinen vuosi kymmeneen vuoteen asti (4-2-2-2-1-malli). Tämän jälkeen ne on katsastettava vuosittain.
Muutos koskee henkilö- ja pakettiautoja sekä osaa mönkijöistä, mutta mopoautot jatkavat vanhalla mallilla
Ajoneuvot, jotka on otettu käyttöön ennen 20.5.2018, siirtyvät uuteen katsastusaikaväliin vasta sen jälkeen, kun ne katsastetaan ensimmäinen kerran uusien säädösten voimassaoloaikana.
”Tämä tarkoittaa siis sitä, että nyt käytössä olevat, alle kolmivuotiaat autot katsastetaan ensimmäisen kerran kolmivuotiaana, jonka jälkeen seuraavat katsastukset suoritetaan viisi-, seitsemän- ja yhdeksänvuotiaana”, kertoo erityisasiantuntija Teemu Toivanen.
”Katsastusaikavälin muutos koskee henkilö- ja pakettiautojen lisäksi myös raskaita nelipyöriä, eli mm. isompia mönkijöitä. Muutos ei kuitenkaan koske mopoautoja eli niiden osalta katsastusajat säilyvät ennallaan,” jatkaa Toivanen.
Katsastusajankohtaa voi muuttaa
Jatkossa kaikkien ajoneuvojen, paitsi O2-luokan perävaunujen ja museoajoneuvojen, katsastuspäivä määräytyy edellisen hyväksytyn katsastuksen, ei enää käyttöönottopäivän mukaan.
”Uudistus teki katsastusajasta ns. rullaavan eli katsastusajankohtaa on helppo siirtää haluamakseen katsastuttamalla ajoneuvo siihen aikaan vuodesta, jolloin sen haluaa seuraavan kerrankin katsastaa”, kertoo Toivanen.
Auto kannattaa katsastaa viimeisen kuukauden aikana
Seuraavan katsastuksen ajankohta kuitenkaan ei muutu, jos katsastus suoritetaan katsastusaikavälin päättymispäivänä tai sitä edeltävän 30 päivän aikana.
”Jos katsastusaikaa ei halua aikaistaa, kannattaa katsastus tehdä viimeisen 30 päivän aikana ennen katsastusajan umpeutumista, niin katsastuspäivä pysyy samana. Tämän 30 päivän säännön voisikin sanoa korvaavan nykyisen 4 kuukauden katsastusajan jatkossa”, neuvoo Toivanen.
Katsastusajankohdan tarkistat helposti Trafin sähköisestä palvelusta
Minkä tahansa ajoneuvon katsastusajankohdan ja muut tekniset tiedot voi tarkistaa helposti ja maksutta Trafin julkiset rekisteritiedot -palvelusta pelkällä rekisterinumerolla.
”Julkiset rekisteritiedot -palvelusta näkee katsastusajan lisäksi myös muita ajoneuvon teknisiä tietoja, kuten matkamittarilukemat, kulutus- ja päästötiedot sekä rengastiedot”, vinkkaa asiantuntija Katja Pulkkinen.
Katsastusajankohta on merkitty myös määräaikaiskatsastuksen yhteydessä annettuun katsastustodistukseen ja rekisteröintitodistuksen I-osaan.
Lähde: Trafi