Plein Nord – Plein Hiver

Plein Nord – Plein Hiver
Photo Farion-Wayser (Citroën n°8.65)

1500 km 40 asteen pakkasessa 2CV:llä

”Hulluja nuo ranskalaiset” siinä Ruotsissa, Suomessa ja Norjassa annettu ”tuomio” kahdelle nuorelle miehelle Patrice Farion ja Christain Wayser (molemmat 21 vuotiaita), jotka olivat päättäneet toteuttaa projektin ajaa keskitalvella perus-Rättärillä Hammerfestiin Euroopan pohjoisimpaan kaupunkiin. Reitti Nordkappiin, joka kesäaikaan on suhteellisen helppo, on lähes täysin ylipääsemätön talvella; lunta on useita metrejä ja lämpötila voi alueella laskea jopa 40 astetta pakkaselle.  Vuonna 1961 norjalainen agronomi Henrik Tveit onnistui ajamaan rättärillä lumipeitteisen reitin Altasta Kautokeinon kautta Karasjoelle, Tämä tapahtui huhtikuussa. Patrice ja Christian taas olivat päättäneet toteuttaa retkensä helmikuussa.  Ja tälle 1500 kilometrin retkelle napapiirin pohjoispuolelle he päätyivät valitsemaan mahdollisimman vaativat olosuhteet- talvi oli kovin mitä Skandinavia oli kokenut yli sataan vuoteen. 

He lähtivät Pariisista tammikuun 31. päivänä 1966 ja ajellen vuorotellen kaksi tuntia kerrallaan he saapuivat muutama päivä myöhemmin Luulajaan, 990 km Tukholmasta pohjoiseen. Luulajassa he viimeistelivät varustuksensa hankkimalla useita villapuseroita,  kaksi anorakkia, turkisvuoratut saappaat sekä yhden myssyn (kahdelle ! )  Ajoneuvona heillä oli 2CV vuosimallia 1964, joka oli varustettu Michelin X renkailla ilman nastoja tai ketjuja.  Tämän lisäksi autoon pakattiin kaksi lapiota, hinausköysi, ensiapulaukku sekä C-vitamiinivalmistetta tiivisteenä.  Hansikkaita ja sukkia vielä hankittiin lainaksi ja sen jälkeen Suuren Pohjolan retkikunta olikin valmiina jatkamaan matkaa. 

Helmikuun 26.  he jättivät Luulajan taakseen. He ohittivat Suomen rajan vähän puolen yön jälkeen ja jatkoivat sieltä Rovaniemelle, missä he ylittivät napapiirin. Kuutamossa maisema oli aavikkomaista ja sinistä. Seuraavana aamuna he nauttivat kahvia Ivalossa Inarijärven rannalla ja jatkoivat välittömästi matkaa, mutta lähtivätkin väärään suuntaan.  Vajaa kolmekymmentä kilometriä ajettuaan heidän matkansa pysähtyi suuriin punaisilla raidoilla varustettuihin esteisiin,  väylän molemmin puolin oli piikkilanka-aitaa, kaukaisuudessa näkyivät vartiotornit: Neuvostoliiton raja. Puna-armeijan sotilaat tulivat esiin ja lähettivät heidät matkoihinsa. 

Plein Nord – Plein Hiver
Photo: Citroën n° 8.60

Inarin jälkeen heillä meni päivä ja yö tundraa ylittäessään.  Sää oli pilvinen ja ulkolämpötila putosi 37 pakkasasteeseen, auton sisällä lämpötilan ollessa +8 astetta.  Tuuli vaikeutti auton kulkua, näkyvyys oli lähes nolla. Heidän täytyi pysähtyä ja odottaa neljä tuntia, että myrsky laantuisi. He jättivät moottorin käyntiin.  Lämpötila putosi entisestään, -41 ulkona ja  autossakin -10 astetta. Sitten tultiin vuorille, mitkä ylitettiin kävelyvauhtia. Jyrkänteen reunat oli vaikea havaita ja  yksikin virheliike olisi merkinnyt katastrofia. 

Autokunta saapui Norjan puolelle revontulien loistaessa jylhissä maisemissa. Puoleen päivään mennessä he saapuivat Kvalöy-saaren luo, missä Hammerfestin kaupunki sijaitsee, samalla leveysasteella kuin pohjoisin Alaska.  He opettivat viikon ajan ranskan kieltä paikallisessa koulussa ja aloittivat sitten paluumatkan.  Tie kulki korkeiden lumikinosten läpi, lumivallit olivat kaksi kertaa auton korkuiset. Sää oli selkeä ja todella kylmä – pakkasta 48 astetta. Auton sisälläkin mitattiin retken alhaisin lämpötila. Illalla he saapuvat Karasjoelle, lähellä Suomen rajaa. Karasjoella oli alkamassa juhla, sadat lappalaiset parit olivat turkiksiin pukeutuneina päästä varpaisiin ja tanssivat salissa, jonka lämpötila oli  -10 astetta.  Yhdeltä yöllä, kun ranskalaiset lähtivät tanssiaisista, ulkona oli 49 astetta pakkasta.  Patricen ajaessa Christian joutui jatkuvasti raapimaan puhtaaksi tuulilasia, mihin heidän hengityksensä kostea höyry tiivistyi jääksi.  Tundran yli johtava tie oli pitkä ja suora, Kaamasen kohdalla tie teki mutkan – sen ainoan.  Kylmästä kankeana, kädet ohjauspyörällä ja jalka kaasulla, Patrice ei kyennyt liikkumaan riittävän nopeasti. Auto ajautui suoraan kinokseen.  He lapioivat auton pois,  lokasuojat olivat hieman vääntyneet, mutta moottorille ei käynyt kuinkaan.  Loppumatka sujuikin ongelmitta ja he saapuivat takaisin Pariisiin huhtikuun 10. päivänä. 

Plein Nord – Plein Hiver
Photo Farion-Wayser (Citroën n° 8.64)

Origin: Le Double Chevron N° 7 [1966] Suomenkielinen käännös: Eija Lampila